Skip to main content

Otvoritev lokalne Tržnice Škofljica

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Pet, 25.09.2020 - 22:17

V petek, 25. septembra 2020, je Škofljica dobila novo lokalno tržnico. Dogodek je povezovala Tadeja Anžlovar, za živahno vzdušje sta poskrbela vrhunska harmonikaša Gašper Štajnar in Danaja Grebenc, program pa so popestrili tudi učenci Osnovne šole Škofljica. Učenca Ažbe Babič in Hana Smodek sta  s svojo recitacijo pričarala jesen, Lina Mehanovič je recitirala pesem o Cvetači in vetru, Manca Jazbec, Andrej Resanovič in Neja Janežič Kočar so nastopili s pesmijo Na zemlji domači, za glasbeni vložek pa je poskrbela tudi violinistka Ajda Gutnik.

Poleg predsednika Državnega sveta Republike Slovenije Alojza Kovšce so bili prisotni tudi župan občine Škofljica Ivan Jordan, direktor občinske uprave Marko Podvršnik in župan občine Ig Janez Cimperman.

Na otvoritvi tržnice se je na svoji stojnici predstavilo Turistično društvo Škofljica z izdelki iz lanu, kot sta laneni namaz z medom ter čokolado z lanom, tam je bila tudi partnerica projekta tržnice Škofljica Janja Štrumbelj s svojimi odličnimi poticami, katerih posebnost je njihova miniaturna izvedba, in Društvo upokojencev Škofljica. Vsi prisotni so si lahko ogledali tudi dejavnost trenja in predenja lanu.

Ob slovesnem prerezu traku so županu Ivanu Jordanu simbolično pomagali predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca ter učenca Osnovne šole Škofljica, Katjuša in Jure, ki sta bila oblečena v lanena oblačila. Ob prerezu traku so prvič zagnali tudi fontano, ki povezuje tržnico s parkom, ki je nastal v prvi fazi ureditve prostora v središču naselja Škofljica. Kot je povedal župan Ivan Jordan: »Ideja o skupni lokalni tržnici je bila prisotna že kar nekaj časa. V današnjih časih pa smo se še toliko bolj zavedli pomena zdrave, domače hrane in predvsem pomembnosti lokalne samooskrbe. Našim občankam in občanom želimo dati možnost izbire lokalne hrane in drugih domačih izdelkov, domačim pridelovalcem pa priložnost za ponudbo širšemu krogu uporabnikov in s tem končnim kupcem. Z novo lokalno tržnico Škofljica smo tako naredili prvi korak k prehranski samooskrbi naše občine."

Tržnica Škofljica zaradi svoje lokacije ni le tržnica, temveč predstavlja tudi središče naselja. Naselje Škofljica je bilo namreč do nedavnega brez skupnega središča, centra kraja. Ta pomanjkljivost domačinom ni dala miru,zato je občina odkupila ravno to zemljišče na katerem danes stoji tržnica. Tu so pred tem stale zapuščene zgradbe stare kmetije, katerih slika ni krasila, temveč kazila lepoto kraja. Na tem mestu so v prvi fazi uredili park, ki je bil hkrati tudi del projekta Park and Ride "parkiraj in pelji", ki je bil prav tako sofinanciran s sredstvi EU v višini 184.000 evrov. Za projekt ureditve in delovanje lokalne tržnice Škofljica so z uspešno prijavo na razpisu pridobili 142.000 evrov evropskih nepovratnih sredstev v okviru programa Leader LAS »Sožitje med mestom in podeželjem«. Celotna investicija znaša 220.500 evrov.

Nova, urejena in delujoča tržnica na Škofljici bo povečala prepoznavnost lokalnih kmetijskih proizvodov, kar bo omogočalo vzpostavitev kratkih dobavnih verig za povečanje lokalne samooskrbe, povečala ozaveščanje in informiranje prebivalcev za uporabo lokalnih pridelkov in zdravega način življenja. Tržnica na Škofljici bo krepila podjetniško kulturo in miselnost, spodbujala ustvarjanje novih delovnih mest in vedoželjnost, demonstrirala inovativnost domačih ponudnikov in odpirala nove tržne poti.

Na tržnici se bo poleg prodaje različnih živil in izdelkov odvilo tudi vrsto dogodkov in delavnic. Oktobra bo namreč izveden zeleni program ozaveščanja in informiranja prebivalcev na tržnici Škofljica, v sklopu katerega bo izvedenih 12 različnih delavnih in dogodkov. Obiskovalci se bodo lahko udeležili raznih predstavitev izdelkov iz naravnih materialov, spoznavali praktično uporabo zelišč in semen, pekli potico, spoznali in delali s polsteno volno in pridobili mnogo drugih novih znanj.

Tržnica bo delovala vsako sredo popoldne med 14. in 18. uro ter vsako soboto dopoldne med 8. in 12. uro.