Skip to main content

Pogovorno omizje ob mednarodnem dnevu žena v Državnem svetu

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Pon, 08.03.2021 - 18:25

Biti uspešna in biti srečna

Ob mednarodnem dnevu žena je Državni svet pripravil posebno pogovorno omizje, s katerim je želel na svojstven način obeležiti ta praznik in pri tem izpostaviti izjemno vlogo žensk v družbi. V omizju so sodelovale državne svetnice: Lidija Jerkič, mag. Marija Lah, Bojana Potočan in dr. Branka Kalenić Ramšak ter posebni gostji: modna oblikovalka Maja Štamol Droljc ter učiteljica in literatka Nina Jelen. Osrednja nit pogovora se je dotikala sodobne ženske v precepu njenih številnih družbenih vlog.

Kako biti uspešna in ob tem še srečna, ni nekaj, kar se da osvojiti z nasveti na družbenih omrežjih, temveč je bistveno kompleksnejši problem, s katerim se spopadajo številne ženske na svetu, tudi Slovenke, vsaka po svoje. V iskanju univerzalnega recepta smo sogovornicam zastavili nekaj bistvenih vprašanj tudi o tem, kakšno organizacijo družbe bi potrebovali, da bi se vsak od nas lahko razvil v svobodno in avtonomno osebnost, ki pa bi bila še vedno sposobna skupinskega dela in tesnega sodelovanja z drugimi člani družbe. In seveda o tem, kako oz. če bo korona vplivala na položaj žensk v prihodnosti.

Sogovornice so bile mnenja, da je neenakost med spoloma v Sloveniji sicer majhna, ampak še vedno obstaja in da bo najverjetneje prisotna tudi pri prevzemanju bremen nove krize. O ženski je treba govoriti kot o ženi, materi in ženski s kariero; njene vloge, ki jih opravlja, so prav tako porazdeljene neenakomerno. Družba mora omogočiti ženski, da uspešno in izpolnjujoče prenaša ta družbeni pritisk, po drugi strani pa mora ženska čutiti to kot osvoboditev in samozavest, so med drugim izpostavile v pogovoru. 

Foto in video: Milan Skledar /S-tv