Skip to main content

Predsednica Kosova obiskala tudi Državni svet

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Pon, 04.07.2022 - 16:23

Ljubljana, 4. julij 2022


Delegacija Državnega sveta, ki jo je vodil podpredsednik Matjaž Švagan, se je v okviru obiska predsednice Republike Kosovo v Sloveniji sestala z visoko gostjo. Predsednica Republike Kosovo Vjose Osmani-Sadriu se mudi v Sloveniji na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Po mnenju slovenskega gostitelja obisk potrjuje dobre odnose med državama in pomeni nadaljevanje rednega političnega dialoga, tako na dvostranski kot na regionalni ravni. Delegaciji sta največ poudarka namenili seznanitvi z aktualnimi političnimi in gospodarskimi razmerami na Kosovu ter izmenjavi mnenj o razmerah na Zahodnem Balkanu ter nadaljnji poti republike Kosovo pri pridruževanju EU, kjer še posebej pričakujejo podporo in pomoč Slovenije. 

Slovenija je ena največjih gospodarskih partneric Kosova, slovenske investicije pa so usmerjene v različne sektorje kosovskega gospodarstva, prav zato so bili pogovori v Državnem svetu usmerjeni predvsem v možnosti krepitve nadaljnjega gospodarskega sodelovanja. V razpravi so sodelovali tudi državni svetniki Igor Antauer, Bojana Potočan in Samer Khalil. Predsednica Republike Kosovo se je ob tej priložnosti vpisala v častno knjigo gostov Državnega sveta.

Odnosi med Slovenijo in Kosovom so tradicionalno dobri in brez odprtih vprašanj. Slovenija je na Kosovu aktivna v okviru prizadevanj mednarodne skupnosti za zagotavljanje stabilnosti v tej državi.

Soprog kosovske predsednice obiskal Severni ljubljanski park - Park Rastoče knjige

Prindon S. Sadri,  soprog predsednice Republike Kosovo, je v okviru spremljevalnega programa visoke državnice obiskal Severni ljubljanski park- Park Rastoče knjige. Državni svetnik in podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek je gostu predstavil projekt Združenih rastočih knjig sveta, katerega častni pokrovitelj je Državni svet in Republiko Kosovo povabil k sodelovanju. Združenim Rastočim knjigam sveta se je v dvajsetih letih obstoja projekta pridružilo že 15 držav, ki s sodelovanjem izpostavljajo pomen kulture in literature kot načina razvijanja in spodbujanja razumevanja, tolerance  in človečnosti med narodi sveta ter s pomočjo edinstvenega pomnika knjigi in literaturi dejavno soustvarjajo okolje mirnega sobivanja v medsebojnem spoštovanju. Da lahko le z razumevanjem drug drugega ustvarjamo boljši svet, je eno najpomembnejših sporočil Združenih Rastočih knjig sveta.

Foto: Benjamin Beci/Fixmedia in Patricija Šašek/Državni svet