Skip to main content

Proslava Domovina praznuje

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Ned, 26.06.2022 - 13:53

 

Pivka, 25. junij 2022

V Parku vojaške zgodovine so v okviru Festivala družin slovesno obeležili dan državnosti s prireditvijo Domovina praznuje.

Eden od tistih, ki je moral hotenje Slovencev po samostojni državi braniti z orožjem, je bil tudi sedanji predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Ta je v svojem govoru poudaril, da “današnja slovesnost pravzaprav ni proslava, še manj državna proslava”, ampak “smo se zbrali na festivalu v čast domovini Sloveniji”, ki si tak poklon tudi vselej zasluži.

Lastna država maloštevilnega naroda v tem globalno močno prepletenem svetu je po njegovih besedah velik privilegij in sreča. Ta pa je še večja za tiste, ki smo njeno rojstvo doživeli in “jo v vseh teh treh desetletjih srčno sooblikovali ter pozorno spremljali na poti odraščanja. Veliko jih je bilo že pred nami – pravih borcev, narodnih buditeljev, izjemnih mislecev, poznavalcev in pastirjev slovenske duše ter ljubiteljev slovenske besede, celo literarnih veljakov. S svojimi znanji, spretnostmi in talenti so ponosno kljubovali svetu, pogosto za ceno lastnega življenja. /…/ A bilo je vredno, v naših očeh tudi plemenito. Brez njih nas ne bi bilo danes tukaj, tako množično zbranih v veselju in ljubezni do domovine Slovenije.”

Tako kot vse druge države pa Slovenijo v prihodnosti čakajo številne težke preizkušnje, kjer bodo na tnalu “na krščanstvu in razsvetljenstvu temelječe evropske vrednote, kot so mir, sožitje, solidarnost, svoboda, demokracija, varnost … Jih bomo znali obraniti kot en enoten, a raznolik narod?”

Slednje pa po njegovem mnenju ni odvisno le od politikov, ampak predvsem od nas, kajti “le vi imate moč sprememb. Le vi imate v svojih rokah krmilo, ki bo usmerjalo pot nadaljnjega razvoja Slovenije.”

V nadaljevanju prireditve pa so lahko poslušalci prisluhnili predvsem glasbi, za kar so poskrbeli komorni godalni orkester Cantabile, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Aleksander Mežek, Manca Izmajlova, Prifarci in številni drugi.

 

Vir: domovina.si

Foto in video: Benjamin Beci/Fixmedia