Skip to main content

Slavnostna seja Državnega sveta v počastitev dneva državnosti

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Pet, 24.06.2022 - 20:38

 

Na predvečer praznika dneva državnosti je potekala slavnostna seja Državnega sveta s krajšim kulturnim programom. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Slovesnosti sta se udelelžila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Kulturni program so obogatili Pihalni kvintet Policijskega orkestra in Mladinska vokalna skupina Glasbene matice, ki je za to priložnost predstavila priredbo Pavčkove pesmi Nekaj je v zraku in ciklus slovenskih ljudskih pesmi Zorenja.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v svojem nagovoru poudaril, da preživljamo težke čase, tako Slovenija kot svet, in da se moramo v teh prelomnih trenutkih še močneje zavedati svojih korenin ter uporništva naših prednikov. Letošnje leto je bilo usodno tudi za dva velika slovenska intelektualca, Borisa Pahorja in Kajetana Gantarja, zato je del nagovora posvetil tudi njuni politični zapuščini. Poudaril je, da so vrednote, kot so mir, sožitje, strpnost, demokracija, svoboda, prijateljstvo med narodi »slovenska klasika«, ki se bo ohranila v prihodnje, saj so hkrati del identitete slovenskega naroda.
Slovesnosti so se poleg državnega vrha udeležili še podpredsednik državnega sveta Matjaž Švagan, državni svetniki, Lidija Jerkič, Bojana Potočan, Dejan Crnek, Mitja Gorenšček, Janoš Kern, Franci Rokavec, Branko Šumenjak, Branko Tomažič in strokovni sodelavci obeh domov slovenskega parlamenta.

Foto in video: Benjamin Beci/Fixmedia