Skip to main content

Zadnje objave

Najbolj obiskano

Vse novice
Čet, 16.11.2023 - 13:55

 

Ljubljana, 16. november 2023 - Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič je sprejel veleposlanika Republike Bolgarije v Republiki Sloveniji Nj. eksc. gospoda Krassimirja Božanova.


Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je visokemu sogovorniku predstavil pristojnosti in delo Državnega sveta, ki so ga pripravljavci Ustave Republike Slovenije prepoznali kot organ, ki utrjuje zakonodajne in nadzorne funkcije parlamenta in omogoča popolnejšo zastopanost najširših interesov različnih skupin državljanov. 
Sogovornika sta spregovorila tudi o regionalizaciji in njenem pomenu. Veleposlanik Republike Bolgarije je predstavil regionalno ureditev Bolgarije, ki je razdeljena na 28 regij, katerih naloga je, da uravnotežijo aktivnosti in poglede med lokalno in državno ravnjo. Regije so prevzele nekatere naloge, ki se lažje in bolj učinkovito izvajajo na regionalni kot na nacionalni ravni.


Sodelovanje med državama sta ocenila kot dobro, tudi na gospodarskem področju, kljub temu, da je blagovna menjava med državama relativno majhna in je na tem področju še veliko priložnosti za nadgradnjo. Za področje, na katerem je prav tako še veliko možnosti za sodelovanje, sta ocenila področje znanosti in raziskav.

Foto: Benjamin Beci/Fixmedia.